چشمه ای در لرستان که وقت و ساعت می شناسد!

به گزارش وبلاگ حامد، خبرنگاران : چشمه وقت ساعت گوشه ای از اعجاز خداوند در دل کوه، چشمه ای که در گذشته حکم ساعت و محاسبه کننده زمان را برای بومیان داشت.

چشمه ای در لرستان که وقت و ساعت می شناسد!

لرستان سرزمینی چهار فصل است که به واسطه بارش های فصلی مناسب، سفره های زیرزمینی پُر آب بسیاری دارد و از این رو می توان به کرات چشمه های آب شیرین را در نقاط مختلف استان دید.

چشمه هایی که مرواریدهای سفید خود را بروی زمین می گستراند تا بساط حیات آدمی با این مایه حیات فرآهم آید.

طبیعت کوهستانی لرستان با وجود این چنین چشمه های فصلی و دائمی همیشه با آغاز فصل رویش، جانی تازه می گیرد و سرسبزی و طراوت خیره نماینده ای را به این خطه می بخشد.به جرأت می توان لرستان را سرزمین چشمه ها دانست.

چشمه هایی که در دامنه کوه یا اعماق دره ها و یا حتی منطقه های نسبتاً بایر، بیشه زارهای سرسبز و زیبا را به وجود آورده که می تواند محیط مناسبی باشد، برای سرگرمی و دوری خانواده ها از هیاهو و دغدغه های منطقه ها شهری.

چشمه وقت ساعت به واسطه نوع خاص آب دهی خود، گوشه ای از اعجاز خداوند در زمین را به نمایش گذاشته است.چشمه ای به نام وقت ساعت وجود دارد که به جرأت می توان آن را یکی از عجیب ترین و نادرترین چشمه های دنیا دانست.

عجیب بودن این چشمه به واسطه نحوه خاص آب دهی آن است به نحوی که در طول دوره زمانی یک ساعته آب آن به طور خروشان جاری بوده و پس از آن به مدت یک ساعت متوقف می گردد و این چرخه به طور متناوب ادامه دارد.

مظهر چشمه در انتهای غاری به عمق 50 متر و ارتفاع 15 متر قرار گرفته است و آب خروجی از این چشمه با گذر از میان غار به یک آبشار تبدیل شده و به دره پایین دست وارد می گردد.در ادامه راستا آب خروجی از چشمه، بیشه زاری با درختان متنوع و سر به فلک کشیده ایجاد شده است که سایه سار آنها محل مناسبی برای اسکان و استراحت است.

آب خارج شده از این چشمه بسیار خنک و زلال است که در فواصل زمانی منظم در دل زمین به بیرون می جهد، البته این فواصل زمانی در طول سال متغیر است، به نحوی که در فصل هایی که اندازه بارش زیاد است، مدت زمان توقف (آب گیری) کمتر از فصل های کم آب سال است، اما همیشه مدت زمان خروج آب برابر است، یعنی همان یک ساعت.

از نظر علمی زمین شناسان ساختار و شکل خاص این چشمه را به علت وجود سفره های آب زیرزمینی خاص می دانند، سفره هایی که پس از پر شدن حجم خاصی در آن آغاز به آب دهی می نمایند.

احتمالاً برای شما نیز این پرسش پیش آمده است که علت علمی تناوب غیر معمول و متغیر جریان آب در این چشمه چیست؟ زمین شناسان علت این پدیده را وجود گسلی فعال در دره گهر رود کنار پریزکوه می دانند. در واقع در اعماق این گسل بخار آب متراکم شده و زمانی که تراکم بخار به مقداری مشخص برسد، باعث ایجاد فشاری می گردد که نتیجه آن رسیدن آب به سطح یا همان افزایش تناوب جریان این چشمه است. در ادامه با کاهش تراکم بخار آب در گسل، جریان آب کاهش پیدا نموده و به یک باره سرریز آب متوقف می گردد.

راویان از گذشته نقل نموده اند که بومیان و عشایر منطقه از این چشمه به عنوان ساعت در فواصل زمانی یک ساعته استفاده می نموده اند، چراکه چشمه یک ساعت در حالت خروشان و یک ساعت بدون خروجی بوده است، اما امروزه به علت تغییرات بسیاری که در حجم آب سفره های زیرزمینی به وجود آمده، این زمان در طول سال متناوب شده است.

اگر قصد بازدید از این چشمه خاص و عجیب را داشته باشید، باید از شهر دورود حرکت در سمت جنوب (در امتداد ریل راه آهن) سفر خود را آغاز کنید و پس از گذشتن از روستاهای چم چیت، چنار و ده کولیان و نهایتاً نزدیک به سه ساعت کوهپیمایی به دهانه غار و مظهر این چشمه می رسید.البته می توان از شهرستان دورود نیز با قطار تا ایستگاه چم چیت را طی کرد و ادامه راستا سه ساعته را با کوهپیمایی گذراند.

منبع: توریسم آنلاین

به "چشمه ای در لرستان که وقت و ساعت می شناسد!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چشمه ای در لرستان که وقت و ساعت می شناسد!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید