خبرنگاران بوشهری ها، شنا در بستر بیماری ها
به گزارش وبلاگ حامد، خبرنگاران- بوشهر- دریا مزیت های زیادی برای ساحل نشینانی که گرما، رطوبت و شرجی همجواری با آن را تحمل می کنند، دارد، یکی از این مزایا شنا، تفریح و بازی بدون هزینه و آسان در آب ها و ماسه های ساحلی است که برای برخی ساکنان نقاط دور دست دریا آرزو به شمار می رود.
استان بوشهر بیش از 900 کیلومتر با خلیج فارس ساحل دارد که هر چند امکانات و تاسیسات تفریحات آبی سالم و استاندارد متناسب با ظرفیت و نیاز در این استان وجود ندارد اما گرما و شرجی طاقت فرسای تابستان این استان که باعث می شود تا عرق از سر روی انسان جاری شود هر فردی را هرچند محتاط باشد ناگزیر از تن زدن به آب می کند.
از طرفی نشاط و سرگرمی ساحل نشینان بوشهری نیز تنها با دریا و شنا عجین است طوریکه نصب تابلوهای اعلام آلودگی محل و شنا ممنوع در شناگاه ها نیز نتوانسته از شلوغی عصرگاهی سواحل مملو از افرادی که در حال شنا کردن در این مکان ها هستند، بکاهد.
هم اکنون نیمی از شناگاه های بندر بوشهر از سوی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی و اداره کل حفاظت محیط زیست این استان به عنوان پر خطر و بحرانی اعلام شده است اما همین محل ها در گرمای تابستانه بوشهر پر رونق است که این شرایط برنامه ریزی برای رفع کردن هرچه زودتر آلودگی از این فضاها را ضرورت بخشیده است.
مهمترین مصداق آلودگی های زیست محیطی آب های ساحلی در بوشهر ورود انواع فاضلاب به دریا است که این معضل پیامدهای متعددی ایجاد کرده که یکی آنها انواع بیماری های گوارشی و پوستی است که از موهبت دریا نصیب بوشهری ها می شود.
بوشهر به عنوان سومین شهر پرجمعیت جنوب کشور دارای 18 کیلومتر ساحل ماسه ای و صخره ای است، اما بوشهری ها معتقدند تفریحات آبی سالم و استاندارد متناسب با ظرفیت و نیاز در بوشهر وجود ندارد و همین امر مردم را برای استفاده از ظرفیت خدادادی دریا به این شناگاه ها می کشاند.
جلوگیری از آلودگی ساحل بوشهر
مردم بوشهر معتقدند دستگاه های متولی مانند مسئولان شهرداری، محیط زیست و علوم پزشکی باید با استفاده از قانون این مساله را هدایت کنند و جلو ورود فاضلاب به دریا را بگیرند زیرا دریا و شنا تنها امکانات تفریحی این شهر به شمار می رود.
یک زن میانسال که در ساحل ریشهر نشسته بود و دو پسر نوجوان او غرق آب تنی در دریا بودند گفت: مسئولان باید راهی برای مشکل فاضلاب پیدا کنند و از ورود آن به آب دریا جلوگیری کنند.
وی گفت: تنها تفریح بچه ها در فصل تابستان، در اینجا شنا است، بویژه که با شیوع کرونا نمی توان آنها را به کلاس های آموزشی فرستاد و امکانات مناسبی هم در سایر زمینه ها وجود ندارد.
یکی از اهالی محله ریشهر در جنوب بندر بوشهر گفت: ساحل ماسه ای ریشهر و چشم انداز منحصر به فرد آن افراد را جذب می کند تا هم از تماشای منظره آن لذت ببرند و هم در این گرما تنی به آب بزنند.
احمد رضا ندومی با بیان اینکه ساحل ریشهر این ظرفیت را دارد تا به پر جاذبه ترین شناگاه کشور تبدیل شود ادامه داد: در حالی که شهرهایی مثل کیش با ایجاد شناگاه های استاندارد به شهرهای جهانگرد پذیر تبدیل شده اند و بر سر زبان ها افتاده اند، اما در بوشهر با داشتن چنین ساحل زیبایی امکان شنا برای بومیان آن نیز فراهم نیست.
این شهفرایند بوشهری ادامه داد: مسئولان دست کم در سواحلی با این جاذبه و حجم استقبال مردم، امکانات مناسب را فراهم کنند.
مادر جوان بوشهری در پاسخ به خبر آلودگی شناگاه های بوشهر در فضای مجازی، نوشت: این وظیفه مسئولان است که جلو ورود فاضلاب به دریا را بگیرند و شرایط استاندارد ایجاد کنند چون گوش نوجوانان به توضیحات علمی درباره میزان آلودگی دریا بدهکار نیست.
تایید آلودگی 50 درصد شناگاه های بندربوشهر
رئیس حفاظت محیط زیست شهرستان بوشهر چندی پیش بیان کرد: در میان شناگاه های لیان، بندرگاه، پلاژ بانوان، جفره، ریشهر و سیادت، تنها لیان و بندرگاه و سیادت نیز به صورت نسبی پاک است.
صادق پورسالم گفت: شناگاه پلاژ بانوان و ریشهر پرخطر و شناگاه جفره در شرایط بحرانی قرار گرفته است.
پورسالم با اشاره به نمونه برداری و آزمایش میکروبی در عمق نیم تا یک و نیم متری آب دریا در سواحل بوشهر به منظور جلوگیری از شیوع بیماری های میکروبی، تاکید کرد: مردم جدا از شنا در شناگاه های آلوده بویژه جفره بپرهیزند زیرا آنها را در معرض بیماری های متعددی قرار می دهد.
وی ادامه داد: در این ارتباط کمیته پایش ساحل برای مشخص شناگاه های سالم در بوشهر تشکیل شده و به صورت فصلی مسائل شناگاه ها را مورد آنالیز قرار می دهد و شهرداری موظف است با نصب پرچم سالم یا ناسالم بودن شناگاه را برای شهفرایندان مشخص کند.
ضرورت همکاری مردم برای جلوگیری از ورود فاضلاب به دریا
پورسالم بیان کرد: کانال های پساب های خام خانگی سبب آلودگی شناگاه ها در بندر بوشهر است و شهفرایندان باید با اتصال فاضلاب منازلشان به شبکه فاضلاب شهری در پاک سازی سواحل و شناگاه ها نقش موثری داشته باشند.
رئیس حفاظت محیط زیست شهرستان بوشهر همچنین در این ارتباط از تدوین برنامه ویژه برای کاهش ورود فاضلاب به خلیج فارس خبر داد.
آزمایش های کلیفرم گوارشی و آنتر کوک روده از آزمایش هایی است که میزان آن در آب مشخص کننده آلوده یا سالم بودن شناگاه ها در بوشهر است و به طور مرتب در آزمایشگاه سازمان حفاظت از محیط زیست پایش می شود و در صورتی که شاخص این مولفه ها در شناگاهی رقمی بیش از استاندارد را نشان دهد، آن محل برای شنا پر خطر یا بحرانی اعلام می شود.
مسئول آزمایشگاه محیط زیست بوشهر بیان کرد: از نظر سازمان حفاظت محیط زیست بوشهر نقاطی که بیش از 10 نفر برای شنا تجمع می کنند شناگاه محسوب می شود و با آنالیز پساب هایی که وارد آب دریا می شود معیارهای سلامتی در آن شناگاه سنجیده می شود.
منیژه قیم توضیح داد: در صورتی که در شناگاهی شاخص کلیفرم گوارشی بیش از یکهزار و 100 و شاخص آنترکوک روده ای بیش از 500 باشد شناگاه بحرانی و پر خطر گزارش می شود و شنا در آن می تواند بیماری های متعدد پوستی و گوارشی را به دنبال داشته باشد.
وی بیان کرد: بر این اساس شناگاه لیان و بندرگاه کاملا پاک هستند و شناگاه سیادت به طور نسبی پاک است.
مسئول آزمایشگاه محیط زیست بوشهر گفت: شناگاه سیادت در سال های گذشته در زمره شناگاه های خطرناک قرار می گرفت که با پیگیری های اجرا شده تا 50 درصد از این پساب ها به فاضلاب شهری وصل و از ورود آن به آب دریا پیشگیری شد که این شناگاه را در شرایط نسبتا پاک قرار داد.
قیم ادامه داد: هر چند از ورود برخی از خروجی های پساب ها به دریا گرفته شده است یا میزان آن کاهش یافته است اما هنوز تا پاک سازی شناگاه های بوشهر از پساب خانگی فاصله بسیاری وجود دارد.
وی در باره پلاژ ویژه بانوان نیز گفت: مشکل این شناگاه ورود پساب حمام های پلاژ به آب دریا بود که تصمیم گرفته شد شهرداری این مساله را اصلاح کند.
شنا در بستر بیماری
آب تنی در شناگاه های آلوده بوشهر هر چند نشاط و شادابی لحظه را برای کسانی که سبکبال به دریا زده اند به ارمغان می آورد اما حجم بالایی از گزارش و مراجعه به پزشک به سبب بیماری پوستی، چشم، گوش و عفونت را نیز به همراه دارد.
مدیرگروه بهداشت محیط و حرفه ای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر گفت: شنا کردن در مکان هایی که محل دفع فاضلاب های انسانی یا صنعتی و دارای آلودگی بالایی است خطرات زیادی را به همراه دارد از این جمله خطرابتلا به بیماری هایی مانند تب حصبه ، انواع اسهال، اسهال خونی ، عفونت هپاتیت ، بیماری های گوارشی ، ورم ملتحمه چشم ، تراخم ، کرم قلاب دار ، عفونت های پوستی ، عفونت گوش میانی و بیماری های قارچی مانند کچلی وخارش پا را می توان نام برد.
پایش مستمر شناگاه ها
میمنت توبه خاک گفت: دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، اداره کل حفاظت محیط زیست و شهرداری ها در استان بوشهر بر اساس تفاهم نامه موجود میان وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت کشور اجرای طرح های سالم سازی دریا و شناگاه ها را پیگیری می کنند
وی افزود: به منظور نظارت بر شناگاه ها در فصل شنا هر 15 روز یکبار و در فصول غیر شنا هر ماه انجام می شود.
توبه خاک بیان کرد: در استان بوشهر در حال حاضر تنها پلاژ بانوان شهر بوشهر توسط شهرداری به طور رسمی به عنوان شناگاه معرفی شده است و همین یک نقطه در شهر بوشهر دارای حداقل سرویس های خدماتی مورد نیاز و منطبق بر تعریف کشوری شناگاه است و بقیه شناگاه ها درعمل فاقد خدمات مورد نیاز است و مورد تایید سازمان های متولی محاسبه نمی شود.
ضرورت راه اندازی کامل شبکه فاضلاب شهری
مدیرگروه بهداشت محیط و حرفه ای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر عنوان نمود: رفع موانع موجود در عملیات جمع آوری و دفع بهداشت فاضلاب، بهره برداری 100 درصدی از سیستم شبکه جمع آوری و دفع فاضلاب و احداث شبکه های مورد نیاز، مشخص کردن چند نقطه به منظور احداث شناگاه های استاندارد و اطلاع رسانی در مورد نقاط آلوده و جلوگیری از شنای عموم در این نقاط از پیشنهادهای دانشگاه علوم پزشکی به منظور رفع آلودگی و استفاده سلامت از شناگاه ها است.
مدیر خدمات شهری شهرداری بوشهر نیز گفت: شناگاه جفره که متولی آن شهرداری بوشهر است آلوده اعلام شده و تابلو شنا ممنوع نصب است و تا هفته آینده پرچم نیز نصب خواهد شد.
اللهیارگرشاسبی افزود: علاوه بر این پلاژ بانوان نیز به دلیل آلودگی ناشی از حمام ها آلوده تشخیص داده شد اما در زمان حاضر به دلیل شیوع کرونا تعطیل است.
وی گفت: سایر شناگاه های موجود در ساحل بوشهر مورد تایید شهرداری نیست، اما تا هفته آینده در تمام شناگاه هایی که سازمان محیط زیست پر خطر بیان کرده است پرچم نصب می شود.
مدیر خدمات شهری شهرداری بوشهر یادآور شد: در شناگاه های پاک پرچم آبی و در شناگاه های آلوده پرچم زرد نصب می شود.
با اینکه اطلاع رسانی موثر و کافی می تواند با به صدا در آوردن زنگ خطر برای برخی از شهفرایندان بوشهری آنها را از شنا در شناگاه های آلوده بازدارد اما اینجا نقطه سرانجام مساله شناگاه های بوشهر نیست، مساله ای که از کمبود امکانات رفاهی استاندارد و توسعه جهانگردی دریایی تا آلودگی زیستی محیطی خلیج فارس و سلامت بوشهری های ساحل نشین را در بر می گیرد.
تسریع دستگاه های متولی این امر در برنامه ریزی و مهم تر از آن اجرای تمهیداتی برای جلوگیری از ورود فاضلاب به دریا دست کم در بخش هایی از ساحل و پاک سازی چند شناگاه می تواند تضمین کننده سلامت شهفرایندان باشد زیرا بسیاری از شهفرایندان علاوه بر شنا در این سواحل اقدام به ماهیگیری نیز می کنند و تاثیر آلودگی دریا به فاضلاب بر آبزیانی که به سفره مردم می فرایند نیز مبرهن است.
منبع: ایرنا